Social media: Yammer

De historie van het platform en de huidige strategie

Zelf had ik er nog nooit van gehoord maar Yammer is hét Social media kanaal onder bedrijven. Yammer is opgericht door David Sacks in eind 2008 en werd in 2012 overgenomen door Microsoft. Yammer is een soort Twitter maar dan onder bedrijven. Het is een plaats waar medewerkers, content, communicatie en zakelijke data samenbrengt. Wereldwijd maken 200.000 organisaties gebruik van dit online platform en telt het 7 miljoen individuele gebruikers. (z.n., yammer, z.d.)

Communicatie met de klant

Zoals ik hierboven al heb vermeld is Yammer het ultieme sociale platform onder bedrijven. Medewerkers kunnen gesloten maar ook open groepen aanmaken waar ze documenten, foto’s en statussen kunnen delen. De gebruiker kan aangeven met wie ze hun bepaalde post willen delen. Er kunnen bijvoorbeeld verschillende groepen worden aangemaakt door de gebruiker.

Daarnaast kunnen ze in berichten taggen, delen en kan er een reactie onder worden geplaatst. Het is bedoeld om elkaar up-to-date te houden. Zo kunnen er bijvoorbeeld statussen gedeeld worden over de voortgang van een bepaald project. Dit versterkt het samenhorigheidsgevoel binnen een bedrijf en heeft een positief effect onder de medewerkers onderling. Daarnaast is het erg handig als er ZZP’ers of stagiaires worden aangenomen dat ze middels Yammer precies op de hoogte kunnen blijven van de ontwikkelingen over dat desbetreffende project of afdeling. (aarsen, z.d.)

Het verdienmodel

Net zoals WordPress maakt Yammer ook gebruik van een Freemium model. Dit betekent dat de gebruiker een gratis account kan aanmaken maar bepaalde aspecten moet betalen. Bedrijven die willen netwerken tot 100 gebruikers kan dit doen tegen een betaling van 8 dollar. Als het bedrijf de beheringsrechten wilt hebben over het netwerk staat hier ook een prijs tegenover van 5 dollar. (Thole, 2012)

Kansen voor het bedrijf

Ik was opzoek naar een Social media platform onder bedrijven en kwam uit bij Yammer. Hiervoor had ik nog nooit van dit platform gehoord maar ik ben erg enthousiast.

Je ziet vaak in bedrijven dat er per dag 10tallen mailtjes onder de werknemers onderling worden verstuurd. Soms raak je helemaal verstrikt in het aantal mail wat je ontvangt. Door als bedrijf en medewerkers gebruik te maken van Yammer ben je continu op de hoogte van elkaars ontwikkelingen en kun je op een laagdrempelige manier je kennis met elkaar delen.

Ik vind het vooral ook erg handig dat je bij Yammer een externe groep kan aanmaken. Dit betekent dat je een netwerk aanmaakt waarin je bijvoorbeeld ZZP’ers of externe klanten betrekt. Zo kunnen zij ook op de hoogte blijven en met je samenwerken zonder dat ze toegang hebben tot heel het bedrijfsnetwerk.

Wellicht kan Yammer in de toekomst gebruik gaan maken van advertenties van medewerkers. Zo kan bijvoorbeeld een medewerker die een bepaalde expertise nodig heeft voor een project een oproep doen op het netwerk. Zo kunnen freelancers of studenten die opzoek zijn naar een afstudeeropdracht, met de gevraagde vaardigheden, reageren om zo een opdracht in de wacht te slepen!

Bronnen:

z.n. (z.d.). yammer. Retrieved 03 25, 2015, from wikipedia: www.wikipedia.nl/yammer

aarsen, m. v. (z.d.). Yammer een onderdeel van microsoft maar wat doet het? . Retrieved 03 25, 2015, from maarten van den aarsen: https://maartenvandenaarsen.wordpress.com/yammer-een-onderdeel-van-microsoft-maar-wat-doet-het-en-waar-staat-het-voor/

Thole, H. (2012, 03 02). sociaal netwerk yammer dringt ongemerkt bedrijven binnen . Retrieved 03 25, 2015, from zz24: http://www.z24.nl/ondernemen/sociaal-netwerk-yammer-dringt-ongemerkt-bedrijven-binnen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s