Social media: Catawiki

De historie van het platform en de huidige strategie

Het grote online platform Catawiki is opgericht in 2008 door de Nederlanders René Schoenmakers en Marco Jansen. Toen was het alleen nog beschikbaar in ons kikkerlandje. Sinds 2011 is dit platform ook in een Duits, Engels en Franse versie gelanceerd. Catawiki is een online veiling website voor de grote verzamelaars onder ons. Ondertussen telt Catawiki ruim 300.000 geregistreerde gebruikers met wekelijks meer dan 100 veilingen. (catawiki, 2015)

Communicatie met de klant

Catawiki is het grootst groeiende veilinghuis in Europa. Op dit platform komen verzamelaars over heel Europa samen om hun producten te koop aan te bieden en de producten te kopen. De gebruiker kan gratis een account aanmaken en hun verzamelingen beheren. De verzamelaars kunnen in elkaars verzamelingen kijken zonder dat het product al te koop staat. Zo kan de geïnteresseerde een melding krijgen als het desbetreffende product te koop wordt gesteld. Ook worden er wekelijks veilingen gehouden onder de verzamelaars. Het aantal veilingen staat sinds 2014 op 14 miljoen geveilde producten. Catawiki is de bemiddelaar tussen de 2 betrokken partijen. De verkoper hoeft het product ook pas op te sturen als het geld is overgemaakt naar Catawiki. Dit bedrijf maakt het geld pas over naar de verkoper als het product is verstuurd naar de koper. Dit zorgt ervoor dat internetcriminaliteit wordt tegen gegaan. Er zal ongeveer 40 categorieën waar de producten op worden gefilterd van wijnen tot modeltreinen. (z.n., help , z.d.)

Advertentiemogelijkheden

Catawiki heeft sinds kort ook een magazine op de markt gebracht. Hierin wordt alles rondom verzamelen gebundeld tot in een uitgave. Elk kwartaal komt er weer een nieuw uitgave. In het magazine kunnen advertenties worden opgekocht. De advertenties gaan vanaf €433,13. (z.n., Over Catawiki magazine, z.d.)

Het Verdienmodel

Je kunt gratis een account aanmaken op dit online platform maar er wordt wel degelijk geld verdiend met dit bedrijf. Catawiki draait omzet door 9% opgeld voor de koper te rekenen en 12,5% commissie van de verkoper te berekenen.

Dit bedrijf maakte in 2013 een omzet van ruim 10 miljoen en dit zal in de toekomst alleen nog maar meer worden naar verwachting. Daarnaast haalt Catawiki opbrengsten uit de advertenties van hun tijdschrift en de abonnees. (Oever, 2014)

Kansen voor het bedrijf

Catawiki kan in de toekomst ook zich meer gaan ontwikkelen buiten Europa zoals landen in China en Japan. Zo kan het aantal unieke verzamelingen ook groter worden doordat er unieke producten uit deze landen kan worden geveild. Daardoor zal ook de Catawiki community onwijs groeien. (redactie, 2014)

Tevens zal Catawiki ervoor kunnen kiezen om extra’s aan te bieden aan de verkoper en koper waar voor kan worden betaald. Bijvoorbeeld dat de verkoper zijn producten kan promoten zodat ze hoger worden gerankt.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Bronnen:

z.n. (z.d.). help . Opgeroepen op 03 20, 2015, van catawiki: http://www.catawiki.nl/help/about

z.n. (z.d.). Over Catawiki magazine. Opgeroepen op 03 20, 2015, van mediabookers: https://www.mediabookers.nl/products/catawiki-magazine.html

catawiki. (2015, 1 12). Opgeroepen op 03 20, 2015, van wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Catawiki

Oever, R. v. (2014, 11 14). het succes van catawiki. Opgehaald van mt: http://www.mt.nl/604/87457/gamechangers-2014/het-succes-van-catawiki-die-andere-online-marktplaats-van-nederland.html

redactie. (2014, 09 11). catawiki-haalt-10-miljoen-op-bij-facebook-investeerder. Opgeroepen op 03 20, 2015, van adformatie: http://www.adformatie.nl/nieuws/catawiki-haalt-10-miljoen-op-bij-facebook-investeerder

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s